depositphotos_61638437-colorful-waveformΗ ΕΡΤ κεντρικά με αφιέρωμα στο Πρώτο Πρόγραμμα και περιφερειακά με τις τοπικές ΕΡΑ  έδωσε τον λόγο στα σχολεία του Μαθητικού Ραδιοφώνου, αναγνωρίζοντας έτσι τη δυναμική του λόγου των μαθητών!

Το κεντρικό δελτίο τύπου ξεκινάει με την αναφορά: “Το χθες (σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα) και το αύριο του Ραδιοφώνου (μικρόφωνο στα παιδιά που «τρέχουν» το σχολικό πρόγραμμα European School Radio) από το Πρώτο Πρόγραμμα“.

Στο Δελτίο Τύπου με το ηχητικό αρχείο της εκπομπής αναφέρεται ότι: “Από τις 18:00 έως τις 19:00, η δημοσιογράφος Αρετή Μπίτα αναζητώντας «Το μέλλον του Ραδιοφώνου στο Πρώτο», προσέγγισε το παλαιότερο από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ως μέσο επικοινωνίας στην εκπαιδευτική φιλοσοφία και έδωσε το λόγο σε ραδιοφωνικούς παραγωγούς σε δράση, από 5 έως 13 ετών, που βρίσκονται πίσω από τα μικρόφωνα του European School Radio – Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο.

Μια πανελλήνια σχολική δράση, όπου τα παιδιά πρωταγωνιστούν και οι εκπαιδευτικοί εμψυχώνουν! Τρία, δύο, ένα… πάμε!!! Και, το «μικρόβιο» δεν θέλει πολύ για να εξαπλωθεί. Η επόμενη γενιά προετοιμάζεται από νωρίς! Συνομιλητές μας, παιδιά και δάσκαλοι, που συνταξιδεύουν μέσω του ραδιοφώνου, επικοινωνώντας τις σκέψεις και τις ιδέες τους.

Το European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο, είναι η μοναδική δράση στην οποία ένα μέσο (web radio) δημιουργείται από ομάδες μαθητών σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Το διαδικτυακό ραδιόφωνο, αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια και ανήκει στους δημιουργούς του. Τους μαθητές...”

Στο Πρώτο Πρόγραμμα, αρχικά μίλησε η κ. Παναγιώτα Χατζηκαμάρη, εκ του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιστημονικής Εταιρείας Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο παρουσιάζοντας τη δράση. Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός και διευθύντρια κ. Μαρία Μελεσσανάκη, από το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ελιάς στην Κρήτη μίλησε για την εμπειρία των μαθητών του σχολείου της από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ενώ ακούστηκε και ραδιοφωνικό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και το διαφημιστικό σποτ της συμμετοχής τους.  Επίσης, δόθηκε λόγος στη μαθήτρια Α’ Τάξης του Γενικού Λυκείου Βραχναιίκων Μυρτώ Χωραΐτη-Σιδέρη και, τέλος, στην εκπαιδευτικό κ. Άννα Πατεράκη, από το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο), η οποία μίλησε για το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου που οργανώνεται τον Μάρτιο στο Ρέθυμνο, τον Διαγωνισμό “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2017” με θέμα την “Τέχνη της επικοινωνίας” και το Κυνήγι του ραδιοθησαυρού.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονταν προωθητικά σποτ του ESR, το σποτ του Φεστιβάλ και του Διαγωνισμού, ενώ για τη μουσική επένδυση, χρησιμοποιήθηκαν τραγούδια από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την κ. Χαρά Σκουμποπούλου και κ. Βασίλη Βαλαβάνη,  τα οποία είχαν δημιουργηθεί πριν 2 χρόνια στο πλαίσιο μιας συνεργασίας 13 σχολείων του European School Radio για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου.

Οι μαθητές της ραδιοφωνικής ομάδας του 5ου ΓΕΛ Κέρκυρας, μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές του προγράμματος κ Βασίλη Φαγογένη και κ. Μαρία Παπαγιάννη, έδωσαν το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, συνέντευξη στην ΕΡΤ Κέρκυρας 99,3 FM, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου (13 Φεβρουαρίου) και μίλησαν για τη φετινή συμμετοχή του σχολείου στο EuropeanSchoolRadio, ενώ παράλληλα ακούστηκαν αποσπάσματα από τις εκπομπές τους. H εκπομπή μεταδόθηκε ζωντανά από το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης της Κάτω Κορακιάνας Κέρκυρας, σε συνεργασία με την Ομάδα Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου (υπεύθυνος καθηγητής κ. Σταύρος Βλίζος), που οργάνωσε τη δράση φέρνοντας κοντά τον κόσμο του ραδιοφώνου και τον κόσμο του μουσείου.

Η ΕΡΑ Χανίων στη Σούδα φιλοξένησε το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων με μαθητές και την εκπαιδευτικό κ. Ελένη Βορεινάκη μεταδίδοντας εκπομπή για τη συνεργασία τους με σχολεία της Κύπρου.

Η ΕΡΑ Τρικάλων φιλοξένησε τους μαθητές, που αποτελούν την ραδιοφωνική ομάδα του 6ου Λυκείου Τρικάλων  τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, από τις 10 έως τις 11 το πρωί στο στούντιο Τρικάλων της ΕΡΤ, στην εκπομπή «Δρομολόγιο Αντιθέσεων». Μίλησαν για τη ραδιοφωνική ομάδα του σχολείου, για τα όνειρά τους, τις ανησυχίες τους. Κοντά τους οι δύο υπεύθυνοι καθηγητές της ομάδας, η κ. Θεανώ Αραμπατζή και ο κ. Δημήτρης Μπάνος, οι δύο καθηγητές που τους εμψύχωσαν, τους ενέπνευσαν.

ΠΗΓΕΣ

http://www.ert.gr/to-mellon-tou-radiofonou-sto-proto-audio/

http://www.ert.gr/i-elliniki-radiofonia-tima-tin-pagkosmia-imera-radiofonou-video/

http://europeanschoolradio.eu/%CE%BF-%CF%86%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%86%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC/

http://europeanschoolradio.eu/%CE%B7-%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-5%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B5%CE%BB-%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1/

http://www.ert.gr/673354-2/

http://www.ert.gr/radiofoniki-omada-tou-6ou-lykiou-sto-stountio-trikalon-tis-ert/

3 thoughts on “Η ΕΡΤ βλέπει το ESR ως το μέλλον του ραδιοφώνου”

  1. Στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος (http://www.ert.gr/to-mellon-tou-radiofonou-sto-proto-audio/) ακούγονται πουθενά, σε κάποιο σημείο, σποτ από τις συμμετοχές των σχολείων στον διαγωνισμό “Κάντο να Ακουστεί;”. Σε ποιο λεπτό;

  2. Καλησπέρα, Βασίλη. Όχι, δε στείλαμε αρχεία που υποβλήθηκαν στον Διαγωνισμό. Οι συμμετοχές στον Διαγωνισμό δίνονται πρώτα στην Κριτική Επιτροπή (ανώνυμα) για να αξιολογηθούν κι έπειτα θα είναι διαθέσιμες ΜΟΝΟ για ψηφοφορία από τους ακροατές σε ειδική σελίδα.

  3. Ναιιι, οι ομάδες του esradio, οι μαθήτριες μας οι μαθητές μας είναι το μέλλον του ραδιοφώνου!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *